Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

Το κρίσιμο λάθος

Ολοι μας κάνουμε critical errors στη ζωή μας και το δικό σας είναι που μπήκατε σε αυτό το blog.

Σαν επιστάτρια όμως του ιδρύματος αυτού με τους καθησυχαστικά (;) λευκούς και γκρίζους τοίχους, που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει άνομα μυστικά, φρικιαστικές κραυγές πόνου και μαρτυρίου να σκίζουν την ησυχία στους διαδρόμους και λοιπά, υποχρεούμαι να γράψω ένα προσπέκτους προσέλκυσης πελατείας για τη στάχτη στα μάτια. Ας προσέχατε (το λουκέτο τουλάχιστον).

Το blog λοιπόν αυτό θέλει να γίνει εργαστήρι συγγραφής.

Απευθύνεται κυρίως σε bloggers με συνειδησιακά προβλήματα. Στους internet-addicts που η ζωή περνά και δεν τους αγγίζει, που η συμβία τους φωνάζει "Θα σου δώσει το ίντερνετ, να φας, άχρηστε;", που η παραγωγικότητά τους στη δουλειά έχει πέσει στο ναδίρ. Το blog αυτό σκοπεύει στη δικαίωσή τους. Μια μέρα το όνομα του Ζαφείρη Μπουρούχα να φιγουράρει ΠΡΙΝ από εκείνο του Dan Brown (το ξέρω ότι δεν είναι συγγραφέας, αλλά είναι διάσημος, τί θέλετε τώρα) στο Μ της Μπριτάννικα. Είναι μια ευκαιρία να "τους δείξουν" ολονών.

Καταρχήν, μαθαίνεται η συγγραφή;

Και ναι, και όχι. Υπάρχει το μαθησιακό τμήμα. Αυτό ακριβώς που κάνουμε στα blogs, το να κάνουμε καταχωρήσεις σε τακτά διαστήματα, να μαθαίνουμε από τα ποστ των άλλων είναι μέρος του τμήματος αυτού. Ατελές βέβαια.

Παλαιότερα, η εκμάθηση ήταν πιο συστηματική. Είχες κάποιο πρότυπο, κάποιο δάσκαλο. Οι φερέλπιδες νέοι και νέες έστελναν τα κείμενά τους σε προσωπικότητες των γραμμάτων για κρίση. Υπήρχε το πνεύμα της ανταλλαγής. Σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει και ο νόμος της ταχύτητας σβήνει τέτοιες πολυτέλειες. Αν λάβετε μια έστω κι ελάχιστα διαφωτιστική απάντηση από κάποιον "ειδικό", ή κάποιον εκδοτικό οίκο, θα είστε σούπερ τυχεροί.

Ισως να μη φταίει ακριβώς το σύστημα, αλλά η νοοτροπία. Το "τα ξέρω όλα". Ισως να μη μπαίνει καν στον κόπο ο φέρελπις να ζητήσει τη γνώμη κάποιου άλλου, με περισσότερη πείρα. Στο πλαίσιο του σνομπαρίσματος της "παράδοσης". Οι περισσότεροι νέοι αγνοούν τη στοιχειώδη βιβλιογραφία, συγγραφείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα και πηγές ιδεών κι εκμάθησης. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει, ως ένα βαθμό το παρόν blog.

Τί θα προσφέρει ακριβώς το blog αυτό;

Καταρχήν ανάγνωση κειμένων. Στο πλαίσιο μιας δυναμικής ανταλλαγής ιδεών, ο θαρραλέος εθελοντής θα υποβάλλει σε καθορισμένο διάστημα ένα κείμενό του. Θα δέχεται προτάσεις βελτίωσης από τους συντελεστές, θα γίνεται στα comments σχετική συζήτηση, διαφωνία, ανατροφοδότηση από όλους.

Κατά δεύτερον, οι συντελεστές του blog, θα είναι ελεύθεροι να ανεβάζουν δικά τους κείμενα. Θα προτείνουν βιβλιογραφίες, θα επισημαίνουν ενδιαφέροντα γεγονότα κι εξελίξεις και, γενικώς, ότι θεωρούν απαραίτητο για το σκοπό του παρόντος.

Οι Πετεφρής και Γιώργος Μίχος δε χρειάζονται συστάσεις για όσους παρακολουθούν τη βλογόσφαιρα. Είναι λογοτέχνες με χρόνια εμπειρίας, χαρακτηριστική, "ιδιόφωνη" γραφή (αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που επιλέχθηκαν) και είμαι σίγουρη ότι έχουν πολλά να προσφέρουν. Για μια φορά ακόμη, τους ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή τους.

Τώρα το διαδικαστικό μέρος:
Τα κείμενα σας προς κρίση θα ανεβαίνουν, αναλόγως την προσέλευση. Οσο συχνότερη είναι αυτή, τόσο το καλύτερο. Θα τα αποστέλετε σε εμένα στο mail "rapunzel2525@yahoo.gr" για να τα ανεβάσω. Η μεσολάβηση αυτή είναι αναγκαία, προκειμένου να τηρούνται οι χρόνοι και να μένει αρκετά το κάθε κείμενο στην "επικαιρότητα" ώστε να ολοκληρώνεται ο απαραίτητος διάλογος. Θερμές ευχαριστίες στον
aiolos για την επισήμανση αυτή.

Οσο για τα κείμενα: δεχόμεθα οτιδήποτε, πεζό, ποίηση, άρθρα δημοσιογραφικά, οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι πρωτόλεια. Δηλαδή θα είναι ολοκληρωμένα κείμενα όπως τα έχετε φανταστεί στο μυαλό σας, όχι σχέδια κειμένων που ελπίζετε με την παρέμβαση των αναγνωστών μας να τα μορφοποιήσετε και να τα οριστικοποιήσετε. Αυτό στο πλαίσιο του σεβασμού του χρόνου των αναγνωστών/κριτών και της προσοχής που θα δώσουν στο έργο σας. Το μέγεθός τους θα είναι μέγεθος μπλογκερικού κειμένου, όχι τεράστιο και κουραστικό στο διάβασμα (credits για την επισήμανση στην
paparouna).

Εκ των προτέρων θεωρούμε ότι κάθε κείμενο προς κρίση είναι δική σας πνευματική ιδιοκτησία. Σε περίπτωση κλοπυράιτ (που δε θεωρούμε ότι εδώ ειδικά συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο) ουδεμία ευθύνη φέρουμε.

Δεχόμεθα με ευχαρίστηση ιδέες για βελτίωση.

Αυτά. Τί να πω τώρα, να χετε ευχάριστη διαμονή; Δεν ξέρω αν θα ναι ευχάριστη. Στο χέρι σας όμως είναι να βρείτε το κλειδί που θα σας ελευθερώσει. Το κλειδί της γνώσης.

12 σχόλια:

Κολοκύθι είπε...

Εγώ σε αυτό το μπλογκ να μπαίνω να ρίχνω τον όβολο μου ή θα αποδιοργανωθεί τελείως?

angeliki marinou είπε...

Αυτό ήταν ΤΟ ποδαρικό.

Κάτσε και γράφε τώρα, γιατί τη Δευτέρα υποβάλλεις. (σμουάτς)

satya είπε...

Καλορίζικο!!!! Και καλοτάξιδο!!!! Εγώ πειράζει που θα ντρέπομαι να στείλω κείμενό μου...??

Lex_Luthor06 είπε...

Για να δούμε ποιος θα κάνει την αρχη.

Καλοριζικο λοιπόν.

:-)

angeliki marinou είπε...

σάτια άσ'τα σάπια. Οταν τραγουδάς Πέγκυ Ζήνα δε ντρέπεσαι; (smile)

@lexluthor: έχεις καμιά ιδέα; (για την αρχή)

Παπαρούνα είπε...

τριλαλα!
φιλιά

Fight Back είπε...

Αποσυρω ολες τις ενστασεις μου για τουτο το μπλογκ και ειμαι μαζι σας, ελπιζω να με θελετε στην παρεα σας.
Καλη επιτυχια!

angeliki marinou είπε...

@paparouna: ανταποδίδω τα φιλιά και περιμένω την ιστοριούλα σου (τώρα πια είσαι αναγκασμένη)

@καλώς όρισες στην παρέα fight back.

Ηδη από τα παραπάνω σχόλια του Πετεφρή στο κείμενο ενός δυστυχούς, φαίνεται ότι θα γίνουν κουβέντες, που θσ βγαίνουν πολύ έξω από το πλαίσιο του αρχικού προγραμματισμού (τελικά η μόνη γραφική που ασχολείται με προγραμματισμό είμαι εγώ)

Mantalena Parianos είπε...

Καλώς σας βρίσκω και εγώ!

Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το μυαλοστιψιματάκι μου για το όνομα
:)

καλή συνέχεια να έχουτε / σας προσθέτω στα λυνξ μου.

angeliki marinou είπε...

Ω, η επίτιμη!!!

Μανταλενιώ κάνε ότι θες στα λυνξ σου,
αλλά ελπίζω στην ενεργή συμμετοχή σου

(όχι γίναμε νονά και ξεμπερδέψαμε)

satya είπε...

Έτσι όπως την τραγουδάω μάλλον αυτή θα ντρεπόταν!!! (ή θα της άνοιγα τους ορίζοντες σε μία άλλη καριέρα!!!)

Velvet είπε...

loipon glorioso eyxaristw gia to sxolio